FestivalInterdisciplinaryJABResidencyVisual Arts

Jelsa Art Bijenale 2023: DEKUBATOR

Jelsa Art Bijenale 2023
DEKUBATOR

Jelsa Art Bijenale festival je suvremene umjetnosti, koji od 2019. godine na otoku Hvaru povezuje različite publike kroz mnoštvo umjetničkih medija i praksi. Manifestacija je specifična po djelima koja se uglavnom izvode u javnom prostoru ili prostorima van upotrebe, aktiviranih u sklopu festivala, s ciljem približavanja suvremene umjetnosti što široj publici i naglašavanja umjetnosti koja prenosi poruku društvene odgovornosti i održivosti.

Treće izdanje, koje će se u Jelsi održavati od svibnja do kolovoza 2023. godine, tematski je smješteno pod krovnim konceptom Dekubator:

„Dok autori poput Marka Fishera tvrde da kapitalizam onemogućuje zamisliti drugačiju budućnost od one unutar postojećeg sustava, a svijet daje distopijske prognoze koje se čine neizbježnim, mi nastojimo potaknuti proces de-promišljanja takvih scenarija, praksu koja zahtijeva strpljenje
i preispitivanje, a pritom nudi alternativna rješenja. Tražimo mogućnosti mijenjanja ustaljenih obrazaca mišljenja i govora dominantnog razvojnog narativa, potičemo dekubaciju, nasuprot inkubacije, u otkrivanju isprepletenosti odnosa i procesa koji postoje unutar mikro i makro sustava biosfere otoka.“

JAB23: DEKUBATOR stavlja u fokus jednu jelšansku ulicu u rasteru mediteranskog grada, kalu i na taj način povlači teritorijalnu paralelu urbanističkim linijama koje nude začarani krug masovne konzumacije sadržaja i dobara. Kala u kontekstu tipične sadašnjosti dalmatinskog mjesta tako stvara prostor za intimu, hlad i ostajanje nasuprot konstantnom „muvingu“, osobno iskustvo u vidu prostora za dekubaciju.

KONCEPT – LINK

Program JAB23 sačinjavaju nove i postojeće produkcije 11 međunaronih i 5 lokalnih umjetnika i umjetničkih kolektiva: Paulina Almeida/PT, Željko Beljan/HR, Jacob Bray/UK, Elge Budvytyte/LT, Diane Dever/UK, Garaža Kamba/HR, God's Entertainment/AT, Ola Korbanska/PL, Marieke Leene/NL, Anja Leko i Andrej Beštak/HR, Offtanz Tirol/AT, Paula Pļavniece/LV, Ron van Roosmalen/NL, José Manuel Spinola/MX, Juraj Šantorić/HR. Uz umjetničke intervencije, uistraživanje u fokusu ovogodišnjeg JAB-a uključeni su istraživači organizacije Anatomija otoka, iz područja etnologije, kulturne antrolopologije i geografije, koji istražuju različite dimenzije i kodove suživota u jelšanskoj kali.

Organizacija u koprodukciji LAB852, udruge Održivi otok, udruge Kružok
Potpora: EU program Kreativna Europa, Ministarstvo kulture RH, Općina Jelsa, TZ Jelsa, Austrijski Kulturni Forum, Grad Agueda.


Co-production with

Sustaineable Island
Kružok
Improvise & Organize

Co-funded by

Creative Europe programme
Ministry of Culture of Republic of Croatia
City of Agueda
Austrian Cultural Forum
Municipality of Jelsa
Jelsa Tourist Board